Muzeul Satului

Muzeul Satului din Bujoreni – drumul către origini

Dacă ai ajuns pe Valea Oltului pentru un concediu, atunci cadrul natural, peisajele de poveste și liniștea nu sunt singurele lucruri de care te poți bucura. Într-un astfel de sejur nu doar că te rupi de cotidian, ci ai ocazia să pășești înapoi spre origini. Am început această călătorie în articolele precedente, iar astăzi vom continua să vorbim despre pitoresc, despre tradiții și simplitate. Pentru a te ghida pe acest drumul, îți vom prezenta Muzeul Satului din Bujoreni – opera de artă a județului Vâlcea. 

Despre Muzeul Satului din Bujoreni 

Deși a fost deschis în anul 1974, așezările care alcătuiesc Muzeul Satului din Bujoreni au o vechime mult mai mare de atât. Dincolo de a fi un muzeu, este un simbol reprezentativ pentru istoria noastră ca popor, dar și pentru județul Vâlcea. În fapt, muzeul care astăzi atrage mii de turiști din toate colțurile țării și chiar de peste granițe, se întinde pe o suprafață de 8 hectare. Pentru o bună organizare, muzeul a fost împărțit în 4 sectoare:

Sectorul Gospodărie

În acest sector se regăsesc 42 de unități cu peste 10.000 de piese de muzeu, care conturează simplitatea vieții din trecut, dar și complexitatea meseriilor specifice ocupațiilor tradiționale. Pentru curioși, pasionați și nu numai, aveți posibilitatea de a explora domenii precum viticultura, agricultura, tehnici populare și multe altele. 

Sectorul Social

Dacă v-ați întrebat cum arăta școala la începutul secolului XX, încă de pe timpurile lui Spiru Haret, o biserică de lemn ctitorită în 1785 sau un han precum în operele lui Sadoveanu, aveți posibilitatea să satisfaceți această curiozitate printr-o simplă plimbare la pas în interiorul Muzeului din Bujoreni, unde vâlcenii au conservat cu grijă aceste capodopere. În zilele de mare sărbătoare, aveți chiar ocazia de a participa la liturghii. 

Sectorul Construcțiilor specializate

Dincolo de arhitectura deosebită a clădirilor, aveți ocazia de a admira și troițe de drum, fântâni de hotar, conacuri de vie sau stupine de albine aduse din diverse părți ale zonei. Pentru copiii, sunt o adevărată lecție de istorie transpusă în realitate. 

Sectorul Meșteșuguri și tehnici populare

Tradițiile sunt cele care ne definesc ca popor, care ne leagă și ne aduc mereu împreună. Din Muzeul Satului din Bujoreni nu puteau lipsi procedeele și tehnicile care ne duc înapoi spre origini. Astfel, sunt expuse ateliere meșteșugărești precum: ateliere de prelucrare a părului de capră, ateliere de olărit sau ateliere de dulgherie-tâmplărie. 

Dacă v-am stârnit curiozitatea, vă recomandăm să rupeți câteva ore din concediu pentru a străbate fiecare uliță a satului-muzeu și pentru a admira cu atenție arta etnografică la ea acasă. După o astfel de călătorie înapoi în timp, vă invităm să reveniți către modern, iar vilele LakeView vă așteaptă cu drag pentru a vă odihni.

Pentru o experiență inedită, poți face o rezervare telefonică: 0748372812

Ne puteţi urmări şi pe Facebook şi Instagram pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

Sursa foto: Muzeul Satului Vâlcean

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *